Perusmaksuton sähkösopimus 

Sähkömarkkinoilla on tarjolla melkoisesti monenlaisia sähkösopimuksia ja erilaisia yrityksiä on useita. Niitä myös syntyy uudelleen melko tiuhaan tahtiin, kun nimiä vaihdetaan ja uusia firmoja pannaan pystyyn. Voikin siis ihan ymmärrettävästi olla melko rasittavaa miettiä, kenen tarjoama sähkösopimus on sopiva minulle ja minkä tyyppinen sopimus.

Sähköyhtiöiden välillä on kuitenkin melko vähän eroja mitä tulee eri sopimustyyppeihin. Tämä on kuluttajalle iso helpotus, sillä näin yhtiöt ovat edes jotenkin vertailukelpoisia. Yhtiöt kilpailevat ennen kaikkea hinnoillaan, sähkönsä alkuperällä ja pienet paikalliset yhtiöt näiden lisäksi myös paikallispatriotismilla. Kuluttajana sinun kannattaa siis pohtia ennen kaikkea sitä, minkä tyyppisen sähkösopimuksen haluat. Monet sähköyhtiöt mainostavat usein uusille asiakkaille perusmaksutonta sopimusta.

Mikä ihmeen perusmaksu?

Tekemässäsi sähkösopimuksessa on usein kaksi hintaa: perusmaksu ja itse sähkön hinta. Perusmaksu ilmoitetaan käytännössä aina muodostta XX €/kk ja itse sähkön hinta XX snt/kWh. Perusmaksusta voidaan käyttää myös nimitystä kuukausimaksu. Idea on kuitenkin nimestä huolimatta sama: sähköyhtiö saa kiskottua sinulta aina pienen määrän rahaa, vaikket sähkö käyttäisi lainkaan. Perusmaksulla katetaan käytännössä siis pelkkä sopimuksen ylläpito.

Kun sinua lähestytään perusmaksuttomalla sopimuksella, tarkista ensin onko se todellisuudessa perusmaksuton, vai saatko perusmaksusta alennusta vain osan ajasta. Monet yhtiöt, joilla on kalliit perusmaksut, houkuttelevat uusia asiakkaita solmimaan 24 kuukauden määräaikaisen sopimuksen lupaamalla perusmaksun pois ensimmäiseksi vuodeksi.

Kuka säästää perusmaksuttomassa sähkösopimuksessa?

Se, että jotain saa hintaan 0 euroa, kuulostaa kyllä kiehtovalta, mutta loppupeleissä perusmaksuton sopimus hyödyttää vain sellaisia, joiden sähkön kulutus on hyvin pientä. Esimerkiksi yksin asuvat opiskelijat ja eläkeläiset hyötyvät perusmaksuttomasta sopimuksesta, sillä heidän sähkölaskunsa pyörii alle kympissä kuukaudessa itse sähkön osalta. Jos perusmaksu olisi vaikka 5 €/kk olisi sähkölasku heti puolta korkeampi. Perusmaksuttomalla sopimuksella saa siis prosenttuaalisesti melkoisia säästöjä, vaikka näillä säästyneillä euroilla ei lähdetä ihan lomalle.

Myös kerrostalon asukkaiden kannattaa harkita perusmaksutonta sopimusta, vaikka taloudessa asuisikin vaikka kolme ihmistä. Lämmitykseen sähköä ei todennäköisesti kuulu ja mikäli sähköä käyttää harkiten, on mahdollisuus kerryttää jälleen melkoisesti prosenttuaalisia säästöjä valitsemalla perusmaksuttoman sopimuksen.